Gastronominio paveldo tyrinėtojas, profesorius Rimvydas Laužikas dalijasi ypatingu receptu – kviečia pasigaminti LDK didikų Tiškevičių mėgstamiausių koldūnų su kumpiu ir baravykais.
Tešlai reikės:
2 stiklinių miltų
2 kiaušinių
žiupsnio druskos
Įdarui reikės:
140 g džiovintų baravykų
2 svogūnų
2–3 šaukštų sviesto
200 g riebaus rūkyto kumpio
2 kiaušinių
druskos, pipirų
Gaminimo eiga:
Iš miltų, kiaušinių, žiupsnio druskos ir virinto vandens suminkykite standžią tešlą. Džiovintus grybus praskalaukite, pavirkite, kol suminkštės, ir smulkiai supjaustykite. Svogūną smulkiai supjaustykite, nuspauskite sultis, pakepinkite su dideliu šaukštu sviesto, sumaišykite su grybais, dviem kiaušiniais, žiupsniu druskos ir pipirų. Rūkytą kumpį sukapokite peiliu ir sumaišykite su grybais.
Plonai iškočiokite tešlą, lygiais atstumais sudėliokite eilę įdaro rutuliukų, užlenkite ant jų tešlos kraštą, formele išspauskite koldūnus ir užlankstykite jų kraštelius. Kartokite, kol sunaudosite visą įdarą.
Koldūnus suleiskite į verdantį vandenį, kai iškils į paviršių – nukoškite. Patiekite užpylę su sviestu pakepintu likusiu svogūnu.