Close Menu
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Facebook Instagram
Facebook Instagram
Žurnalas Lietuvė
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Žurnalas
Žurnalas Lietuvė
Žurnalas
Šiuo metu esate:Pradžia»Šeima ir sveikata»Žuvų taukai gali padėti sumažinti arterijų kalkėjimą
Šeima ir sveikata

Žuvų taukai gali padėti sumažinti arterijų kalkėjimą

Komentarų: 02 Min Skaityti
Facebook Twitter Pinterest Telegram LinkedIn Tumblr El. paštas Reddit
Dalintis
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp El. paštas

Omega-3 riebalų rūgščių vartojimas tokiais kiekiais, kiek jų suvartoja Japonijos gyventojai, gali būti siejamas su apsauga nuo arterinių kraujagyslių užkalkėjimo ir širdies ligų, rodo naujas tyrimas.

Tyrimas, kurio rezultatai skelbiami žurnale „Heart“, parodė, kad savo šalyje gyvenantiems vidutinio amžiaus japonams arterinės kraujagyslės užkalkėjusios mažiau nei vidutinio amžiaus baltiesiems Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojams. Taip yra greičiausiai todėl, kad japonai vartoja gerokai daugiau riebiosiose jūrų žuvyse esančių omega-3 riebalų rūgščių.

Penkerius metus vykdomame tyrime dalyvavo beveik 300 vyrų, kurių amžius pradedant tyrimą buvo nuo 40 iki 49 metų. Buvo fiksuojama daug širdies sveikatą lemiančių veiksnių, pvz., rūkymas, cholesterolio kiekis kraujyje, alkoholio vartojimas, polinkis į diabetą ir didelis kraujospūdis.

Tarp JAV vyrų arterinių kraujagyslių užkalkėjimas buvo triskart dažnesnis nei tarp japonų – išsiaiškino tyrėjai. O su jūros produktais gaunamų omega-3 rūgščių kiekis japonų organizme buvo daugiau nei 100 proc. didesnis nei tiriamųjų amerikiečių organizme.

„Tyrimo rezultatus lemia ne genetiniai veiksniai. Tirdami Amerikoje gyvenančius japonus, randame, kad jų arterijų užkalkėjimas yra net didesnis nei kitų JAV gyventojų“, – sako tyrimo vadovas dr. Akira Sekikawa iš Pitsburgo universiteto. Jis sako, kad atlikta daug tyrimų, kuriais siekta išsiaiškinti žuvų taukų ir širdies ligų ryšį, tačiau juose buvo vertinamas daug mažesnis suvartojamų omega-3 rūgščių kiekis, nei jų su maistu gauna Japonijos gyventojai.

„Rodos, mūsų tyrimas parodo, jog jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių turi būti vartojama daugiau, nei anksčiau manyta, kad būtų veiksminga apsauga nuo arterijų užkalkėjimo“, – sako dr. A. Sekikawa.

Tyrėjai ištyrė, kad Japonijos gyventojai kasdien vidutiniškai suvartoja beveik 100 gramų žuvies, o vidutinis amerikietis – nuo 7 iki 13 gramų (arba maždaug vieną porciją per savaitę).

Tarp tirtų japonų arterijų užkalkėjimas pasirodė maždaug tris kartus retesnis nei tarp tirtų amerikiečių. Tyrėjams atsižvelgus į tiriamųjų amžių, sistolinį kraujospūdį, mažo tankio lipoproteinų kiekį, polinkį į diabetą ir kitus veiksnius, tas skirtumas išliko reikšmingas, praneša nutraingredients.com.

Europos Sąjungoje omega-3 rūgščių rekomenduojamos paros normos nėra nustatytos. Specialistai mano, kad per parą žmogui reikia gauti apie 1–2,5 gramo omega-3 riebalų rūgščių.

Pagrindiniai su maistu gaunamų šių riebalų rūgščių šaltiniai yra riebi jūros žuvis (Atlanto silkė, skumbrė, lašiša), taip pat kaimiški kiaušiniai, mėsa, kai kurių rūšių aliejus ir riešutai, šparaginės pupelės, petražolės, krapai, kalendra.

Klinikiniais stebėjimais ir tyrimais įrodyta, kad žmonės, kurie vartoja omega-3 rūgščių, mažiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis.

FacebookTweetPin
Dalintis. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Reddit WhatsApp Telegram El. paštas
Ankstesnis straipsnisNORVEGIJA. Skaistė Vitkė: „Nejaučiame, kad esame emigravę“
Kitas straipsnis Stovykloje paaugliai mokosi pasitikėti savimi ir pasakyti žalingiems įpročiams „ne“

Susiję straipsniai

Kas lėtina ir kas gerina medžiagų apykaitą?

11 birželio, 2025

Vaikai, kurie sako „aš nevykėlis“: kaip atpažinti mąstymo klaidas, kurios ilgainiui gali virsti nerimu ar depresija?

5 birželio, 2025

Trauminė patirtis – ne nuosprendis visam gyvenimui: net ir po daug metų pagalba gali būti veiksminga

4 birželio, 2025
Palikite komentarą Cancel Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

El. paštas

inekta@gmail.com

© 2025 Žurnalas Lietuvė. Prižiūrima Cyber-Network.eu
  • Apie mus
  • Reklama
  • Kontaktai

Įveskite aukščiau ir paspauskite Enter, kad ieškotumėte. Norėdami atšaukti, paspauskite Esc.