Reikės:
3 apelsinų
190 g miltų
125 g sviesto (arba 120 ml saulėgrąžų aliejaus)
190 g cukraus
3 kiaušinių
1 citrinos žievelės
1 pakelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
Apelsinų sirupui reikės:
2 apelsinų sulčių
2–4 šaukštų cukraus
Gaminimo eiga:
Iš 3 apelsinų išspauskite sultis ir nutarkuokite jų žievelę. Kambario temperatūros sviestą, vanilę, cukrų, žiupsnelį druskos ir smulkiai tarkuotą citrusinių vaisių žievelę plakite plakikliu 2–3 minutes, kol gausite lengvą ir purią masę.
Tada į masę po vieną įmuškite kiaušinius. Antrąjį kiaušinį įmuškite, kai pirmasis bus jau įmaišytas į masę, taip pat darykite ir su trečiu. Mišinys turi būti putotas ir purus.
Tuomet supilkite kambario temperatūros apelsinų sultis. Plakite nedideliu greičiu, kad įsimaišytų. Galiausiai suberkite miltus ir kepimo miltelius. Trumpai išmaišykite nedideliu greičiu, kad gautumėte aksominę tešlą.
Mišinį supilkite į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Mišinį gerai paskirstykite, kad paviršius būtų lygus. Kepkite 170 °C temperatūros orkaitėje apie 30–35 minutes neatidarydami orkaitės.
Išimkite iš orkaitės ir leiskite 10 minučių pravėsti, tada išimkite iš kepimo formos ir palikite 30 minučių atvėsti.
Per tą laiką puode užvirinkite ir kelias minutes pavirkite apelsinų sultis su cukrumi, nuolat maišydami. Žiūrėkite, kad sirupas nesudegtų, galite vis nukelti nuo ugnies ir patikrinti jo konsistenciją. Apverskite atvėsusį pyragą aukštyn kojomis ir apipilkite jį ką tik paruoštu sirupu.
„Iki“ receptas