Close Menu
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Facebook Instagram
Facebook Instagram
Žurnalas Lietuvė
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Žurnalas
Žurnalas Lietuvė
Žurnalas
Šiuo metu esate:Pradžia»Šeima ir sveikata»Česnakų gydomosios savybės
Šeima ir sveikata

Česnakų gydomosios savybės

ATNAUJINTA:28 gruodžio, 2014Komentarų: 02 Min Skaityti
Facebook Twitter Pinterest Telegram LinkedIn Tumblr El. paštas Reddit
Dalintis
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp El. paštas

garlic_trash_food_230678

Česnakus lengva auginti, jie neužima didelio žemės ploto. Česnakai auga iš savo subrandintų vaisių. Kiekviena pasodinta galvutė žemėje dauginasi ir formuoja kitus gabalėlius. Šio augalo subrandintų vaisių skonis ypač puikus tada, kai jie yra pakepinti. Taip pat jie yra naudojami daugybėje patiekalų kaip kvapioji medžiaga. Dėl savo stipraus kvapo ši Lietuvoje populiari prieskoninė daržovė kadaise buvo vadinama dvokiančiąja rože.

Česnakas yra gamtinis antibiotikas

Atėjus šaltajam metų laikui česnaką prisimename ne tik kaip nepamainomą maisto prieskonį, bet ir kaip vaistą, kuris stiprina mūsų imunitetą ir padeda sveikti.

Česnake yra gausu vitaminų A ir C, PP, B, kalio, fosforo, magnio, geležies, daug seleno ir sieros junginių, amino rūgščių. Taip pat rasta daugiau nei 100 biologiškai veiklių junginių.

Sutrinta česnako skiltelės tyrė naikina mikroorganizmus maždaug 280 valandų. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad česnakas yra gamtinis antibiotikas. Česnako ekstraktas naikina daug bakterijų ir grybelių. 1989 m. viename vokiečių medicinos žurnale buvo aprašyta, kaip česnakas didina imuninių ląstelių naikintojų aktyvumą kovojant su ŽIV virusu. Taip pat manoma, kad česnakas veiksmingas sergant grybelinės Candida infekcine liga.

Česnakas skatina šlapimo ir prakaito išsiskyrimą, mažina karščiavimą, todėl juo yra sėkmingai gydomas gripas, angina, dizenterija. Jame esantys sieros ir seleno junginiai apsaugo organizmo ląstelių membranas ir DNR nuo pažeidimų, skatina kepenis gaminti detoksikuojamuosius enzimus, kurie neutralizuoja kancerogenus ir kitus toksinus, pavojingus žmogaus sveikatai.

Įrodyta, kad česnakas mažina kraujo spaudimą, skystina kraują, mažina cholesterolio, ypač blogojo, kiekį kraujyje. Per tyrimą duodant pacientams česnako preparatų, pavyko bendrąjį cholesterolį sumažini 7 proc., o blogąjį – net 12 proc. Pagerėjus periferinei kraujotakai, mažėja galvos skausmas ir svaigimas, pagerėja miegas.

Česnakas naudingas ir virškinamajam traktui, jis normalizuoja virškinimo trakto funkciją, slopina pilvo dieglius, gerina apetitą, skatina virškinimo trakto fermentų ir tulžies išsiskyrimą, mažina vidurių pūtimą ir raminamai veikia žarnyną. Sausu česnako ekstraktu sėkmingiausiai gydomos įvairios kepenų ir tulžies pūslės ligos.

Kada česnako geriau atsisakyti?

Šviežias česnakas dirgina virškinimo trakto gleivinę, kepenis ir inkstus, todėl, pasireiškus šių organų uždegimui, šviežio česnako geriau nevalgyti. Paūmėjimui aprimus, česnako galima pradėti valgyti po truputį, ne daugiau kaip 0,5–1 skiltelę.

Parengė visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Justina Tuleikienė

FacebookTweetPin
Dalintis. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Reddit WhatsApp Telegram El. paštas
Ankstesnis straipsnisKokie pavojai tyko vaikų sveikatos žiemą?
Kitas straipsnis Džiovintų vaisių ir uogų nauda žmogaus organizmui

Susiję straipsniai

Kodėl vaikai pradeda vartoti psichoaktyviąsias medžiagas?

5 gegužės, 2025

Pavasarinė akių alergija: kaip ją atpažinti ir apsaugoti regėjimą?

29 balandžio, 2025

5 patarimai, kaip prasidėjus vasaros sezonui tinkamai naudoti kondicionierių

28 balandžio, 2025
Palikite komentarą Cancel Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

El. paštas

inekta@gmail.com

© 2025 Žurnalas Lietuvė. Prižiūrima Cyber-Network.eu
  • Apie mus
  • Reklama
  • Kontaktai

Įveskite aukščiau ir paspauskite Enter, kad ieškotumėte. Norėdami atšaukti, paspauskite Esc.