
Reikės:
230 g sviesto
150 g rudojo cukraus
3 kiaušinių
230 g kvietinių miltų (galima dalį jų keisti visų grūdo dalių speltų miltais)
150 g pieno
1½ šaukštelio kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
35 g aguonų
2 citrinų (ir dar vienos citrinos žievelės)
75 g miltelinio cukraus
Gaminimo eiga:
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (be vėjelio). Smulkia tarka nutarkuokite dviejų citrinų žieveles (citrinas prieš tai gerai nuplaukite karštu vandeniu). Trečiąją citriną plonai nuskuskite ir žieveles supjaustykite siauromis juostelėmis.
Sviestą, cukrų ir tarkuotas žieveles plakite plaktuvu apie 10 minučių, kol masė taps puri. Po vieną įmuškite kiaušinius ir kaskart plakite po minutę. Įmaišykite pusę miltų, kepimo miltelius ir druską. Supilkite ir įmaišykite pieną. Suberkite likusius miltus ir aguonas, maišykite kuo trumpiau.
Supilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą kekso formą. Kepkite apie 60 min., kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą.
Kol keksas kepa, pasiruoškite glajų. Išspauskite 1,5–2 citrinų sultis. 40 g sulčių sumaišykite su milteliniu cukrumi ir pjaustytomis žievelėmis, palikite pastovėti.
Keksui iškepus, 10 minučių palikite jį pravėsti, subadykite pagaliuku ir užpilkite likusias citrinų sultis. Kai keksas visai atvės, išimkite jį iš formos ir apliekite glajumi.
Tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorės Kotrynos Stankuvės receptas ir nuotrauka