Jums reikės:
1 lydekos (apie 1,5 kg)
2 riekelių batono
1 kiaušinio
50 g sviesto
1/4 stiklinės pieno
1 svogūno
1–2 citrinų
2 morkų
Universalių prieskonių „Maggi“, druskos, baltųjų pipirų
Darbo eiga:
Pirmiausia reikia nudirti lydekai odą. Labai atsargiai įpjauname ties galvos pabaiga iš apačios apie 3 cm įpjovą iki vidurio, kaip darinėjant žuvį, bet ne pjauname per pilvą, o po truputį, vis aštriu peiliu įpjaudami, kur stringa, numauname nuo viso lydekos kūno odą – turime tarsi kojinę. Prie pelekų paliekame truputį mėsos, kad nebūtų skylių, ir nudiriame jau nuskustą lydekos odą.
Tada žuvį išdarinėjame, išmėsinėjame. Batono riekeles pamerkiame piene, sumalame lydekos mėsą. Sutarkuojame burokine tarka svogūną ir morkas, apkepame, sumaišome daržoves su minkštu sviestu, išmirkusiomis batono riekutėmis, lydekos faršu ir viską sumalame. Į masę įmaišome iki purumo išplaktą kiaušinį, paskaniname „Maggi“ prieskoniais, baltaisiais pipirais ir, jei patinka, druska. Taip paruoštą faršą kemšame į truputį pasūdytą lydekos odą. Į kepimo skardelę įtiesiame foliją, sutepame ją aliejumi, dedame įdarytą lydeką.
Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Išimtą iš orkaitės lydeką pašlakstome citrinos sultimis ir papjaustome šalia citrinos griežinėlių arba įterpiame juos tarp supjaustytos lydekos gabalų, kaip parodyta nuotraukoje.
Konkursui, kuriame galima laimėti knygą „Lietuviška virtuvė“, receptą atsiuntė Valentina