Pradinis / Receptai / Kaip paruošti plėšytą kiaulieną: 6 paprasti žingsniai

Kaip paruošti plėšytą kiaulieną: 6 paprasti žingsniai

Jeigu kiaulienos šašlykai ar tradiciniai kepsniai pabodo – pasigaminkite plėšytos kiaulienos. Plėšytą mėsą ne tik nesunku paruošti, ją panaudosite labai įvairiai – ji puikiai tinka ir mėsainiams, ir takams, ir buritams, kitiems populiariems patiekalams gaminti. Tačiau, net ir ruošiant tokį paprastą patiekalą, kelias kiaulienos gaminimo subtilybes žinoti pravartu.

Mentė – universaliai paruošiama

„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad viena universaliausių kiaulienos dalių – mentė.

„Tinkamai paruošta kiaulienos mentė išlieka sultinga ir minkšta – tiesiog tirpsta burnoje. Kad patiekalas būtų kuo skanesnis, kiaulienos mentę ruošti geriausia yra iš karto įsigijus, tačiau šaldytuve šviežia mentė stovėti gali apie tris dienas. Jeigu mentės paruošti greitai nespėsite – geriausia yra ją užšaldyti. Šaldiklyje mentę išlaikyti galima apie pusę metų“, – sako G. Bačkovas.

Pasak mėsos technologo, nors iš kiaulienos mentės dažnai gaminamas faršas, ji puikiai tinka ir troškinti, ypač žemoje temperatūroje ir ilgai. Kadangi mentė turi šiek tiek riebalų, ji kepama neišsausėja. Tokiu būdu gaminama kiauliena palietus šakute tiesiog subyra. Taip ištroškinta kiauliena puikiai tiks mėsainiams, kebabams, buritams, takams, picoms, sumuštiniams, netgi sriuboms pagardinti.

Kaip troškinti mentę?

G. Bačkovas sako, kad plėšyta kiauliena yra Amerikoje populiarus patiekalas. Dažniausiai kiauliena troškinama orkaitėje, tačiau ją ruošti galima ir ant viryklės, greitpuodyje. Troškinant kiaulienos mentės beveik neįmanoma sugadinti. Tereikia pasirinkti tinkamus prieskonius ir kepimo temperatūrą. Vis dėlto G. Bačkovas siūlo pasidomėti ir dar keliomis mentės troškinimo taisyklėmis.

Palaikykite kambario temperatūroje. Ištraukę mentę iš šaldytuvo, leiskite jai pastovėti kambario temperatūroje apie 30 minučių ir tik tuomet pradėkite gaminti. Pasak G. Bačkovo, kambario temperatūros mėsa iškeps tolygiau.  

Įtrinkite prieskoniais. Prieš ruošdami mentę, nepamirškite jos įtrinti prieskoniais. Tam galite naudoti druską, pipirus, rūkytas paprikas, česnako, garstyčių miltelius ir kitus mėgstamus prieskonius, netgi įvairiausius padažus. Pradedant tradiciniu barbekiu ir baigiant terijakio bei hoisin padažais.

Prieš troškindami pakepkite. Prieš troškindami kiaulienos mentę, pirmiausia ją apkepkite keptuvėje. Ilgai to daryti nereikia – mėsą kepkite trumpai, ant didelės ugnies, kol krašteliai gražiai paruduos. Pasak G. Bačkovo, prieš troškinimą pakepta kiauliena taps ypatingo skonio. Be to, į puodą, kuriame troškinsite, nepamirškite supilti ir keptuvėje likusių mėsos sulčių.

Paruoškite pagrindą. Prieš kepdami mėsą į puodą pridėkite svogūnų, morkų, salierų, česnakų, kitų mėgstamų daržovių. Ant jų dėkite mėsą. Į puodą prieš kepant galite įpilti šiek tiek sultinio, nealkoholinio alaus arba tiesiog šlakelį paprasčiausio vandens. Mentę troškinti galite nebūtinai puode, tam puikiai tiks ir speciali kepti skirta rankovė.

Pasirinkite tinkamą temperatūrą. Kad mėsa iškeptų sultinga, ją kepti reikėtų ilgai žemoje temperatūroje. Geriausia orkaitę įkaitinti iki maždaug 130 laipsnių ir mėsą kepti apie 3‒5 valandas, priklausomai nuo mentės dydžio.

Suplėšykite ir sumaišykite su padažu. Galiausiai, kai mentė iškepa, reikėtų ją suplėšyti. Tai paprasčiausiai padarykite šakute. Suplėšytą mėsą sumaišykite su barbekiu ar kitu mėgstamu padažu ir mėgaukitės.

G. Bačkovas dalijasi ir keliais receptais patiekalų, kuriuose galima panaudoti plėšytą kiaulieną.

Mėsainiai su plėšyta kiauliena

Mėsainiams reikės:

mėsainiams skirtų paskrudintų bandelių
mėgstamų padažų
plėšytos kiaulienos

Salotoms:

šviežios kalendros lapų
susmulkinto kopūsto ir morkos
1 šaukštelio majonezo
1 šaukštelio grietinės
druskos ir pipirų

Gaminimo eiga:

Kalendros lapus sumaišykite su kopūstais ir morkomis. Dėkite šaukštą majonezo, grietinės, viską pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite. Paskrudintas bandeles patepkite mėgstamais padažais, dėkite plėšytą kiaulieną, ant kiaulienos dėkite paruoštas salotas ir viską uždenkite kita bandele.

Buritai su plėšyta kiauliena

Reikės:

tortilijų lakštų
plėšytos kiaulienos
puodelio susmulkinto čederio sūrio
puodelio išvirtų ryžių
mėgstamų daržovių

Padažui:

1 šaukšto sviesto
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
⅓ puodelio smulkiai supjaustyto svogūno
3 šaukštų miltų
½ puodelio vištienos sultinio
susmulkintos aitriosios paprikos
½ šaukštelio kmynų
½ šaukštelio česnako miltelių
¼ arbatinio šaukštelio druskos
½ stiklinės grietinės
½ puodelio susmulkinto čederio
susmulkintos šviežios kalendros

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepimo skardą apipurkškite aliejumi. Kiaulieną, ryžius, daržoves ir sūrį tolygiai išdėliokite ant tortilijų, susukite, dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Kol buritai yra orkaitėje, vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų. Suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinę spalvą. Į puodą suberkite miltus – viską gerai išmaišykite ir apie minutę pavirkite. Galiausiai supilkite vištienos sultinį, suberkite aitriąją papriką, kmynus, česnako miltelius, druską ir kelias minutes pavirkite. Galiausiai prieš baigiant virti įmaišykite grietinės ir sūrio. Padažą patiekite su buritais, viską apibarstykite šviežia kalendra.

Aštrus troškinys

Reikės:

plėšytos kiaulienos
2 šaukštų rudojo cukraus
1 šaukštelio česnako miltelių
1 šaukštelio druskos
1 šaukštelio pipirų
1 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
½ šaukštelio kmynų
susmulkinto mažo raudonojo svogūno
jautienos sultinio
susmulkintų pomidorų, konservuotų savo sultyse
pupelių
1 šaukšto grietinės
šviežios kalendros

Gaminimo eiga:

Į puodą supilkite sultinį, dėkite plėšytą kiaulieną ir pomidorus. Tuomet pakepinkite svogūną. Svogūną, pupeles sudėkite į puodą, kuriame verda kiauliena. Galiausiai sudėkite visus prieskonius ir šiek tiek patroškinkite. Patiekite su šaukštu grietinės ir šviežia kalendra.

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top