Pradinis / Receptai / Kaip pasigaminti imbierinį namelį

Kaip pasigaminti imbierinį namelį

Kalėdų tikriausiai neįsivaizduojame be įvairiausių dekoracijų: tviskančios eglutės, žybsinčių, langus puošiančių girliandų, namuose sukabintų kalėdinių kojinių… Tačiau turbūt mieliausia ir skaniausia kalėdinė dekoracija – namie keptas ir pačių rankomis pastatytas imbierinių sausainių namelis. Ir nors šis konditerinis stebuklas sparčiai populiarėja Lietuvoje, daugelis nežino, kad ši graži tradicija vyrauja jau šimtmečius, o ją išpopuliarino visiems puikiai žinoma pasaka.

Konditeris Thierry Lauvray sako, kad nors daugeliui atrodo, jog pasistatyti dekoruotą imbierinį namelį yra be galo sudėtinga ir užima daugybę laiko, turint gerą receptą viskas yra įmanoma. „Sukonstruoti imbierinį namelį tikrai nėra itin paprasta, tai gali tapti puikia vakaro atrakcija visai šeimai, tereikia turėti bent lašelį kantrybės. Į gamybą įtraukite vaikus ir paverskite tai žaidimu. Galiu jus užtikrinti – dekoro darbai labai patiks jūsų mažiesiems. Juk tai ne tik puiki pramoga, bet ir užsiėmimas, kuris lavina jūsų atžalų kūrybingumą ir fantaziją. Namelio dekorui vaikams duokite kūrybinę laisvę ir jie patys savo rankomis susikurs gardžiai kvepiančią kalėdinę svajonę“, – sako T. Lauvray.

Anot konditerio, pagamintas kalėdinis imbierinis namelis – ne tik šventiška namų dekoracija, bet ir skanus užkandis. Pagamintas namelis namuose, nepakeisdamas skonio, gali stovėti netgi kelias savaites.

Iš pasakos kilusi tradicija

Konditerijos ekspertas pasakoja, kad imbierinių sausainių namelio gaminimas išpopuliarėjo Vokietijoje dar XIX a. pradžioje. Jį išpopuliarino ne tokia jau ir kalėdiška Brolių Grimų pasaka „Jonukas ir Grytutė“, išleista 1812 metais. Įkvėpti šios istorijos, vokiečių kepėjai pradėjo konstruoti nedidelius, išdekoruotus namelius. Jie buvo pagaminti iš vokiškų prieskoninių medaus sausainių lebkuchen. Vėliau ši tradicija plačiai paplito Vakarų  Europoje bei Amerikoje.

2013-aisiais Teksase buvo sumuštas didžiausio valgomo imbierinio namelio Gineso rekordas. Grupelė konditerių vienoje Teksaso traumatologinėje ligoninėje pastatė net 234 kv. m dydžio imbierinį namelį, kurio kilokalorijų kiekis siekė net 35,8 milijono. Jam pagaminti buvo sunaudota net 1327 kg rudojo cukraus, 820 kg sviesto, 7200 kiaušinių ir 3300 kg miltų.

Jeigu ruošiatės gaminti imbierinį namelį, kad statybos būtų sklandesnės, T. Lauvray paruošė meduolinės tešlos receptą bei meduolinės tešlos receptą be pieno produktų.

Meduolinė tešla

Paruošimo laikas 40 min. + šaldymas

Reikės:

  • 250 g medaus
  • 100 g rudojo cukraus
  • 120 g sviesto
  • 2 kiaušinių
  • 115 ml pieno
  • 560 g miltų
  • 1 apelsino žievelės
  • 2 v. š. malto cinamono
  • 2 v. š. malto imbiero
  • 1 v. š. malto kardamono
  • ½ a. š. maltų gvazdikėlių
  • 2 v. š. sodos
  • 3 v. š. kakavos
  • ½ v. š. druskos

Gaminimo eiga:

Į nedidelį puodą sudėkite medų, cukrų bei sviestą ir kaitinkite neaukštoje temperatūroje nuolat maišydami, kol viskas ištirps. Kai masė ištirps ir užvirs, puodą nukelkite nuo viryklės, suberkite visus prieskonius. Tada viską gerai išmaišykite ir palaukite, kol šiek tiek pravės. Masei pravėsus į puodą įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir viską vėl gerai išmaišykite. Švariame dubenyje sumaišykite miltus, sodą, kakavą ir į sausų ingredientų mišinį supilkite skystąją masę. Maišykite tol, kol tešla taps elastinga ir nebelips prie dubens kraštų.

Dubenį su tešla užklokite rankšluostėliu ir palaikykite šaldytuve. Atšalusią tešlą padalykite į 2 dalis, apibarstykite miltais ir plonai iškočiokite. Galiausiai išpjaukite norimos formos sausainių ruošinius, patepkite juos kiaušinio plakiniu ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 170 °C, apie 10 minučių.

Meduolinė tešla be pieno produktų

Reikės:

  • 310 g visų grūdo dalių miltų
  • 5 v. š. išlydyto kokosų aliejaus
  • 4 v. š. klevų sirupo
  • 50 g kokosų cukraus
  • 1 didelio kiaušinio
  • 2 a. š. malto imbiero
  • 2 a. š. malto cinamono
  • ¾ a. š. druskos
  • ½ a. š. maltų gvazdikėlių
  • ½ a. š. maltų juodųjų pipirų
  • ½ a. š. sodos
  • ¼ a. š. kepimo miltelių

Gaminimo eiga:

Į didelį dubenį supilkite kokosų aliejų ir klevų sirupą, pamaišykite, įmuškite kiaušinį ir viską išplakite. Atskirame inde sumaišykite visus sausus ingredientus, suberkite juos į kiaušinio masę ir maišykite, kol masė taps vientisa. Gautą tešlą išminkykite ir padalykite į dvi lygias dalis, atskirai suvyniokite jas į maistinę plėvelę ir šaldytuve šaldykite mažiausiai 4 valandas, geriausia – visą naktį. Tešlą iškočiokite iki 0,5 cm storio ir išpjaukite norimos formos sausainių ruošinius. Sudėkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite orkaitėje maždaug 10 minučių 180 °C temperatūroje.

Iš miltelinio cukraus ir kiaušinių baltymų išplakite glajų, sulipinkite juo namelį iš iškeptų sausainių ir dekoruokite pasitelkę vaizduotę.

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top