Šie maži keksiukai išėjo lengvučiai, sakyčiau, oriniai, nes jų tešloje nėra miltų – jų vietoje karaliauja aguonos ir malti migdolai. Dėl savo purumo ir minkštumo šiek tiek pažeidžiami, reikalaujantys atsargumo, švelnumo ir atidumo. Tačiau skonis dieviškas.
Reikės:
120 g minkšto sviesto,
5 didelių kiaušinių,
190 g cukraus (aš sumažinau kiekį iki 150 g),
1,5 puodelio maltų (200 g sveikų) migdolų,
200 g aguonų,
šaukštelio kepimo miltelių,
šaukštelio miltelinio cukraus su vanile,
žiupsnelio druskos.
Darbo eiga:
Aguonas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame kelioms valandoms.
Sveikus migdolus užpilame verdančiu vandeniu, minutę palaikome ir tada užpilame šaltu vandeniu. Taip atliekame du kartus. Tada luobeles lengvai nulupsime. Nuluptus migdolus sumalame ar sutriname elektrine trintuve.
Išbrinkusias ir nusunktas aguonas sumaišome su maltais migdolais.
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C temperatūros.
Minkštą sviestą ištriname su cukrumi iki purumo. Po vieną įmušame kiaušinių trynius (baltymus atidedame), kaskart gerai išplakame. Suberiame vanilinį cukrų.
Į sviesto ir trynių masę įmaišome aguonų ir migdolų masę.
Kiaušinių baltymus išplakame su druska ir kepimo milteliais iki standžių putų. Labai švelniai šaukštu įmaišome baltymus į aguonų tešlą. Jokiu būdu neplakame, nesukame ir apskritai nedarome greitų judesių – atsargiai ir lėtai, vienodais sukamaisiais judesiais baltymus įmaišome į tešlą. Nuo to priklauso, kaip ir kiek pakils kepiniai.
Tešlą iškart sukrečiame į silikonines ar popieriukais išklotas keksiukų ar kitokias formeles (galima kepti didesnėje formoje) ir pašauname į orkaitę. Kepame 15–20 minučių. Kepant labai svarbu nedarinėti orkaitės durelių, kad kepiniai nesukristų.
Iškeptus pyragėlius labai gerai atvėsiname ir tik tada atsargiai išimame iš formelių (jei naudojame silikonines).
P. S. Migdolus (ar dalį migdolų) galima pakeisti miltais, kepiniai bus standesni ir ne tokie lepūs, tačiau visai kitokio skonio…