Aplink sklandanti kalėdinė muzika ir masiškai kepami meduoliai maisto tinklaraščiuose vis labiau artina šventes. Suprantu, kad virtuvėse, vykstant švenčių repeticijoms, kai kepami sausainiai, pyragai, kūčiukai ir ruošiamos silkių variacijos, šventinių kvapų netrūksta. Tačiau gal kam nors, ypač jei neatgrasus gvazdikėlių aromatas, pravers keletas idėjų virtuvei ir namams.
Gvazdikėliais smaigstyti apelsinus ir mandarinus pradėjau prieš penkerius ar septynerius metus. Tai britų sumanymas. Dailiai ir įdomiai atrodo, skaniai kvepia, puikiai tinka dovanoms.
Šiandien tai jau tikrai ne naujiena, bet prieš keletą metų gvazdikėliais prismaigstytas kamuoliukas sukeldavo didelę nuostabą ir susižavėjimą, mat dėl baktericidinių savybių gvazdikėliai „užkonservuoja“ citrusinius vaisius ir šie ne supūva, o sudžiūva – susitraukia, sukietėja, sakyčiau, net suakmenėja ir tokie išlieka keletą metų. Sudžiūvusių kamuoliukų kvapas išblėsta, jais galima baidyti kandis spintose. Aš tokių turiu jau visą kolekciją – nuo praeitų, užpraeitų ir dar ankstesnių Kalėdų.
Gvazdikėlius smaigstyti į apelsiną ar mandariną galima įvairiai: galima padengti visą vaisių, formuoti raštą – eilutes, žvaigždutes, juosteles – ar dar kaip nors kitaip.
Vaisius prieš tai reikėtų švariai nuplauti karštu vandeniu. Smaigstyti galima mediniu pagaliuku (dantų krapštuku) arba tiesiog gvazdikėlių kotelius kaišiojant į žievę. Žievė ties gvazdikėliais po kelių dienų ims tamsėti, pamažu patamsės visas vaisius. Dar po savaitėlės patamsėjusi žievelė sukietės, po kiek laiko išdžius ir pats vaisius.
Kartais būna, kad citrusinis vaisius pradeda gesti, todėl geriau rinktis nedidelius apelsinus ar mandarinus.
Galima žaisti ir su citrusinių vaisių žievėmis. Tiesiog peiliu lupant apelsino žievę, reikia sukti ratu (spirale) ir raityti roželę. Ją reikia palikti šiltai (pvz., ant radiatoriaus), kad nepradėtų pelyti ir išdžiūtų (prismaigstytus apelsinus galima greičiau išdžiovinti taip pat padėjus juos ant radiatoriaus ar šildomų grindų). Iš apelsino išeis didesni, iš mandarino – mažesni žiedeliai. Iš didesnio greipfruto žievės galima susukti stambų žiedą.
Išdžiūvę žiedelių pakraščiai pasiraito, patamsėja, suplonėja, užsitvirtina. Pakraščius galima pasidabruoti ar paauksuoti (purškiamaisiais dažais).
Raminantis užsiėmimas vakare, sėdint prie televizoriaus, atbaidantis ore sklandančias visokio plauko negeroves. Pasitelkus fantaziją ir naudojant keletą papildomų priemonių, pvz., cinamono lazdelių, žvaigždinių anyžių, nelukštentų graikinių ar kitokių riešutų, kūčiukų, meduolių, žvakių, kankorėžių, kriauklių ar dar ko nors, galima susikurti patį kvapniausią Kalėdų laukimą…