Pradinis / Receptai / Kalėdiniai sausainiai

Kalėdiniai sausainiai

Kalėdiniai sausainiai. Jurgitos Lukoševičienės nuotr.
Kalėdiniai sausainiai. Jurgitos Lukoševičienės nuotr.

Reikės:

  • 200 g sviesto

  • 120 g tamsaus rudojo cukraus

  • 100 g medaus

  • 1 šaukštelio cinamono

  • 1 šaukštelio malto imbiero

  • 1 šaukštelio maltų gvazdikėlių

  • 350 g miltų

  • 1 šaukštelio kepimo miltelių

  • 1 kiaušinio

Sviestą, cukrų, medų ir visus prieskonius sudėkite į puodą ir ištirpinkite ant nedidelės kaitros. Atvėsinkite. Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais. Kiaušinį įmuškite į atvėsusią medaus ir sviesto masę, viską išmaišykite, suberkite į miltus ir išminkykite tešlą. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 2–3 valandas, o geriausia per naktį.

Atšaldytą tešlą iškočiokite į 3 mm storio papločius ir formelėmis išspauskite sausainius. Juos sudėkite į kepimo popieriumi išklotas skardas ir kepkite apie 10–12 minučių iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Iškepusius sausainius atvėsinkite. Galima papuošti citrininiu, šokoladiniu ar kitokiu glajumi.

Receptas publikuotas žurnale „Lietuvė“ (Nr. 7).

Šį ir daug kitų lietuviškų patiekalų receptų rasite knygoje „Lietuviška virtuvė. Tradicinės šventės ir valgiai“ (leidykla „Terra Publica“). Leidinys skirtas visiems, kurie domisi mūsų tautinėmis tradicijomis, jas puoselėja ir, žinoma, trokšta atskleisti dar nežinomas lietuviškos kulinarijos paslaptis. Knyga išleista lietuvių ir anglų kalbomis.

PALIKTI KOMENTARĄ

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top