Nepriklausomai nuo to, kaip dažnai gaminate, tikėtina, jog Jūsų virtuvėje stovi kaitlentė – be šio įrenginio būtų sunku įsivaizduoti daugelio šiltų patiekalų ruošą. Nors renkantis juos tenka apgalvoti ne vieną svarbų aspektą, kone aktualiausia yra pasirinkti kaitlentės tipą, nuo kurio iš dalies priklausys suteikiamos galimybės. Šiuo metu prekyboje galima rasti elektrinių, dujinių ir indukcinių kaitlenčių – visos jos turi tiek trūkumų, tiek privalumų, kuriuos šį kartą ir aptarsime.
Elektrinės kaitlentės
Šio tipo kaitlentės turi lygų paviršių, todėl jas lengva valyti ir prižiūrėti. Tiesa, jeigu maisto likučiai prikeps, vis dėlto teks šiek tiek paplušėti. Paviršius įkaista pakankamai greitai, o temperatūrą yra labai paprasta reguliuoti – dėl to šiuos įrenginius galima pasitelkti ir tokiems patiekalams, kuriems ypač svarbus tikslumas. Gaminimui nėra reikalingi specifiniai indai, tad jeigu keičiate seną kaitlentę nauja, pavyks išvengti papildomų išlaidų. Pirkėjai dažnai atkreipia dėmesį ir į žavų jų dizainą, kurį lengva priderinti prie virtuvės interjero. Nors populiariausia yra juoda spalva, pavyks surasti ir kitų atspalvių įrangos.
Trūkumų galima pastebėti tik tuo atveju, jei lyginsime šias kaitlentes su kitais tipais. Nors yra pakankamai efektyvios, šiuo požiūriu jos nusileidžia indukciniams modeliams. O ekonomiškumo požiūriu jos konkuruoja su dujiniais modeliais. Tiesa, labiausiai tik dėl to, jog elektra yra brangesnė nei dujos, tačiau ši situacija bet kada gali pasikeisti. Tokių įrenginių įvairovės taip pat netrūksta: galima rinktis įvairaus dydžio, papildomų privalumų siūlančius modelius. Ypač pirkėjų mėgstama kaitlentė Electrolux, tačiau ne mažiau džiugina ir kitų gamintojų pasiūlymai.
Dujinės kaitlentės
Pirmiausia reikėtų pradėti nuo to, jog tokio tipo įrangai yra reikalingas dujų tiekimas – jei name jo nėra, papildomai teks pasirūpinti dujų balionu. Tačiau, nusprendę rinktis tokį modelį, mėgausitės ir tam tikrais privalumais. Jeigu Jus domina kaip įmanoma ekonomiškesnė kaitlentė, dujinė bus vienas geriausių pasirinkimų – tai viena iš priežasčių, kodėl tokie modeliai vis dar nepraranda savo populiarumo. Daugeliui patinka ir labai priimtina jų kaina: didelių pirminių investicijų tikrai nereikės, taip pat neteks rūpintis specifiniais indais.
Tiesa, reikėtų turėti omenyje, jog tenka šiek tiek palaukti, kol tokia kaitlentė įkais. Lyginant su kitais tipais, šiuo aspektu dujiniai modeliai gana nemažai nuo jų atsilieka. Dėl atviros liepsnos ir ilgesnio atvėsimo šis tipas nėra laikomas pačiu saugiausiu, tačiau gamintojai tokius įrenginius dažnai aprūpina papildomomis apsaugomis nuo dujų pratekėjimo, kad sumažintų nelaimių riziką. Tokių kaitlenčių paviršius yra iškilus, todėl teks šiek tiek daugiau dėmesio skirti jo valymo darbams. Tačiau jei pirmenybę teikiate nedidelei kainai, šiuo klausimu dujiniams modeliams iš tiesų bus sunku surasti konkurentų.
Indukcinės kaitlentės
Šio tipo kaitlentėms taip pat reikalinga elektra, tačiau skiriasi pats veikimo principas. Įprastose elektrinėse kaitlentėse įšildoma kaitvietė, nuo jos pradeda šilti indai, o šiuo atveju šiluma iš karto yra perduodama indams. Tokia technologija turi daugybę pranašumų: kadangi indas pradeda šilti labai greitai, o aplinkoje prarandama tik labai menka dalis šilumos, šio tipo kaitlentės laikomos vienomis efektyviausių. Tiesa, reikia paminėti, kad joms prireiks didesnių pirminių investicijų, taip pat turėsite apsirūpinti naujais indais. Tokioms kaitlentėms tinka metaliniai indai, kuriuos traukia magnetas.
Sugrįžtant prie privalumų, verta išskirti paprastą priežiūrą, kurią visų pirma užtikrina lygus paviršius. Tačiau vargo neturėsite net ir tuomet, jei gaminimo metu išbėgs maisto likučiai: kadangi kaitvietė bus šalta, jie prie jos negalės prisvilti, todėl ir valymo darbai nebus sudėtingi. Baigus darbą, kaitinimo zona taip pat išliks vėsi, todėl dėl saugumo nereikės nerimauti. Šio tipo kaitlentės sparčiai populiarėja, todėl galima rasti ganėtinai gausų jų pasirinkimą. Tiek AEG, tiek kitų gamintojų pasiūlymus bet kada galėsite apžiūrėti apsilankę Pigu.lt el. parduotuvėje.
Tarp visų šių tipų turėtų pavykti surasti bent vieną, kuris pateisintų Jūsų poreikius. Jei apsispręsti sunku, ieškokite kombinuotų kaitlenčių: jas labiausiai vertina tie, kurie maisto gamybai skiria itin daug dėmesio ir žino, jog skirtingiems patiekalams labiau tinka skirtingos technologijos.