Dėl dukters sveikatos ir mitybos šeima netgi grįžo iš emigracijos. O grįžusi moteris ilgainiui pradėjo keisti ir kitų Lietuvos šeimų mitybą. Už tai sulaukė dėkingumo ir apdovanojimo.
Vasario pabaigoje Kauno rotušėje buvo įteikti „Metų specialisto“ apdovanojimai. Metų specialistės vardą gavusi visuomenės sveikatos specialistė Sandra Kapeliorienė papasakojo apie savo kelią į sveiką mitybą ir patarė, kaip rūpintis vaikų maistu.
Pirmasis pokyčių noras
Viskas prasidėjo Sandrai pačiai susilaukus dukters. „Visada stengiausi maitintis ir rinktis sveikesnius produktus, bet tik dabar supratau, kad tai, kas būdavo sveika tada, nebūtinai sveika ir dabar. Dukra gimė užsienyje, Didžiojoje Britanijoje, ir kai jai suėjo šeši mėnesiai, ėjome į gydymo įstaigą svertis, matuotis, ar viskas atitinka augimo kriterijus. Kai aš sesutės paklausiau, gal jau man galima duoti morką, bulvę, ji atsisukusi man atsakė: „Tai ne, jau gali duoti, ką pati valgai.“
Arba dar vienas pavyzdys. Su bendradarbe kartu pagimdėme ir kai dukroms šiek tiek paaugus susitikdavom, aš atsinešdavau sutrintos daržovių košytės, o ji – batono, aptepto šokoladiniu sviestu. Tada ir buvo lūžis. Supratau, kad mūsų šeimoje visada žiūrima, kas valgoma, mes skaitome etiketes ir su čionykščiais mums ne pakeliui. Tad kai dukrai buvo 1 metukai, grįžome namo į Lietuvą. Vyras pats užaugino mums šviežių daržovių, net persikas užaugo kieme. Nuo jo dukra sėkmingai skina vaisius“, – pasidalijo S. Kapeliorienė.
Kam tas cukrus?
Dukrai pradėjus lankyti darželį, sveikatos specialistė susidūrė su nauja problema – vaikai gaudavo sveikatai nepalankių užkandžių ir saldintų arbatų.
Moteris įsidarbino Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialiste ir buvo paskirta dirbti darželiuose ir mokyklose. Ji pripažįsta niekada nepagalvojusi, kad ugdymo įstaigose slypi tiek daug problemų. „Didžiausia problema buvo maisto skaninimas. Pavyzdžiui, blyneliai, prie kurių vaikams buvo duodama paprasto rafinuoto baltojo cukraus. Aš klausdavau auklėtojų: „Kam jūs dedate cukraus, jeigu vaikai ir taip tuos blynelius valgo?“ Sakydavo: „Toks meniu, mes turime duoti.“ Bet pakeitus visą meniu dabar vaikai valgo blynus su morkomis ir graikišku jogurtu. Jie tokie pat skanūs, tik kur kas sveikesni“, – džiaugėsi specialistė.
Turi keistis patys tėvai
S. Kapeliorienei pirmiausia teko susitikti ne tik su darželio vadovais bei virtuvės personalu, bet ir su tėvais. Kaip apie sveikatą reikėjo kalbėtis su jais ir ar tėvai linkę bendradarbiauti?
„Vieni tėveliai labai glaudžiai bendradarbiauja, kiti vadovaujasi paviršutinišku žinojimu ir nesuka sau galvos tarsi sakydami: „Mes užaugome, ir mūsų vaikai užaugs.“
Tačiau turime keisti savo, vaikų ir darbuotojų įpročius, jei norime turėti sveikus ir laimingus vaikus.
Seniau tėvai dėdavo užkandžių į vaikų spinteles, kad vaikas nebūtų alkanas. Ten ir traškučių rasdavai, ir saldainių. Tik uždraudus neštis užkandžius į darželį, vaikai sunkiai, bet pradėjo po truputį valgyti pagal naują meniu. Auklėtojos taip pat iš naujo turėjo mokytis, kaip vaikams vaizdingiau perteikti maistą.
Yra labai sunku, kai pati savo darbe darai įvairiausias sveikatai palankių pusryčių ar pietų lėkštes, o vaikai piešia tai, ką jie namuose dažniausiai valgo: picas, koldūnus, dešreles. Kol tėvai maitins taip, kaip jiems patogiausia arba kaip vaikas nori, vaikai niekada nevalgys visko, kas duodama darželyje ar mokykloje“, – sakė kaunietė.
Saldumynai – ne blogis
Namuose Sandra su šeima stengiasi rinktis sveikesnius produktus, o net gamindama vaikų mėgstamas picas specialistė randa kuo pakeisti kai kuriuos ingredientus. Tačiau esant progai net ir saldumynų drausti nereikėtų!
„Namuose stengiuosi maistą ruošti kartu su dukra, nes visada smagiau ir skaniau valgyti maistą, kai pats jį pasigamini. Su dukra kelerius metus iš eilės dalyvaujame konkurse „Gaminkite kartu su šeima“, tada iš atrinktų receptų būna sukurta receptų knyga.
Dukrai tik pradėjus lankyti darželį, auklėtoja vis klausdavo: „Ar jūsų dukra nevalgo sumuštinio?“ Taip, ji nelabai juos valgo, vietoj jų ji labiau mėgsta šiltą pusrytinę košę ir tai džiugu. Nors nesakau, kad sumuštinis su visų grūdo dalių duonele, sūrio gabaliuku ir daržovėmis nėra sveiki.
Vyras buvo tas žmogus, kuris kardinaliai pakeitė savo mitybą. Labai džiaugiasi ne tik atsikratytais nereikalingais kilogramais, bet ir pagerėjusia sveikata, o tai – tik dėl sveikos mitybos. Dukra taip pat parduotuvėje renkasi ir visada manęs prašo, kad paskaityčiau, ar sveika valgyti, ar ne.
Jei kartais ir valgome picą namie, tai renkamės sveikesnę, visų grūdo dalių. Per vaikų gimtadienius ar kitas šeimos šventes renkamės iš to, kas tuo metu yra. Svarbu saikas. Vienas produktas sveikatos nei pablogins, nei pagerins, todėl svarbi visuma.
Uždrausti saldumynų sveikam vaikui tikrai nereikėtų. Saldus užkandis – ne blogybė. Svarbu, kad vaikas suprastų – sūrelis yra ne kalcio šaltinis, o desertas. Kartu su vaiku galima pasigaminti naminių ledų, išsikepti sveikuoliškų visų grūdo dalių keksiukų arba pyragą su džiovintais vaisiais“, – patarė S. Kapeliorienė.
Vaikų užkandžiams rekomenduojamos morkytės, agurkai, obuolio skiltelės ar kiti vaisiai pagal sezoniškumą, taip pat džiovinti vaisiai vietoj saldainio. Riešutai – energija, o sūrio lazdelės – smagus užkandis“, – pasakojo sveikatos specialistė ir linkėjo nestokoti fantazijos, domėjimosi ruošiant kasdienius valgius. Juk sveikata svarbi net ir augančios asmenybės pasitikėjimui savimi!