Kava yra vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje, kurio vartojimo ištakos siekia XV a., kada Arabijos pusiasalyje imta skrudinti ir virti kavos pupeles panašiai, kaip tai darome dabar. Legenda byloja, jog kavos pupelės pirmąkart atrastos Etiopijos plokščiakalnio miškuose, kai ožkų ganytojas Kaldi pastebėjo, kad ožkos, suvalgiusios uogų nuo tam tikrų medžių, tampa tokios energingos, jog neužmiega visą naktį. Kaldi apie tai pranešė vietinio vienuolyno abatui, šis pats išbandė „energizuojančių uogų“ gėrimą. Nuo to laiko žinia apie kavą sklido vis plačiau, pasiekė Arabijos pusiasalį, o iš ten kavos pupelės pradėjo kelionę po visą pasaulį.
Šiandien daug žmonių neįsivaizduoja savo ryto be aromatingo kavos puodelio. „Statista“ duomenimis, dažniausiai kava geriama dėl skoninių savybių, energizuojamojo, tonizuojamojo ir budinamojo poveikio, taip pat palepinti save. Kadangi gyvename laikais, kada kavos industrija yra viena didžiausių globalios ekonomikos žaidėjų, mus pasiekia pačių įvairiausių rūšių kava, o kavos gėrimų įvairovė leidžia patenkinti net ir išrankiausią skonį.
Jei esate kavos mėgėjas ir dažnai mėgaujatės kava savo namuose, siūlome išbandyti toliau pateiktus būdus, kaip paruošti dieviško skonio kavos puodelį.
Pirkite šviežias kavos pupeles
Kavos skonis pirmiausia priklauso nuo kavos pupelių. Jei perkate kavą prekybos centruose – neturėtumėte tikėtis, kad iš jos pagaminsite aukštos kokybės kavos gėrimą. Dauguma kavos kompanijų ant pakuočių nenurodo kavos skrudinimo datos, tad prekybos centre nusipirkta kava lentynose gali būti praleidusi ir kelis mėnesius. O kava turėtų būti suvartojama per mėnesį nuo skrudinimo datos.
Jei norite mėgautis išties aromatinga, sodraus skonio, aukštos kokybės kava – pasižvalgykite po vietines kavinukes ar parduotuves, kuriose tiekiamos šviežiai skrudintos kavos pupelės arba vietoje nedideliais kiekiais skrudinama šviežia kava. Itin kokybiškai kava gali būti skrudinama netgi Lietuvoje – čia rasite aukščiausios rūšies kavos pupelių kavai.
Tinkamai laikykite
Jei norite, kad jūsų įsigytos kavos pupelės ar sumalta kava kuo ilgiau išlaikytų šviežumą – įsitikinkite, kad jas tinkamai laikykite namuose. Geriausia kavą laikyti sandariame, vakuuminiame, stikliniame arba keraminiame inde (rinkoje galime rasti skirtų kavos pupelėms). Vertėtų vengti plastikinių, aliuminių indų.
Taip pat gali būti naudinga turėti mažesnės talpos stiklinį užsukamą indą, kuriame laikytumėte po malimo likusią nesunaudotą kavą. Kavą laikykite vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje (ypač jei naudojate permatomus indus).
Sumalkite kavos pupeles prieš kavos virimą
Malta kava greičiau praranda skonio ir aromatines savybes negu kavos pupelės. Jei turite laiko ir noro – sumalkite reikalingą kiekį kavos pupelių prieš pat virdami kavą. Tokiu būdu išgausite aukščiausios kokybės kavos skonį ir aromatą, nes, ekspertų teigimu, šviežiai sumalta kava geriausias savo savybes išlaiko 30 minučių. Kita vertus, jei nenorite kasdien malti kavos, šviežiai skrudintas pupeles sunaudokite per mėnesį, o iš jų sumaltą kavą – per dvi savaites.
Taip pat verta atkreipti dėmesį, jog per stambiai sumalę kavos pupeles išgausite silpną kavos skonį, o sumalus per smulkiai kava apkars. Vidutiniu rūpumu sumaltos pupelės kavai suteikia geriausią skonį.
Išmatuokite sau tinkamiausią kavos kiekį
Jei norite kaskart mėgautis skaniausia kava ir kavos gaminimo procesą perkelti į „aukštesnį lygį“ – nusistatykite sau tinkamiausią kavos kiekį pagal kavos svorį, o ne tūrį. Skirtingo rupumo kava skiriasi pagal tankį, todėl vienos rūšies kavos šaukštelis gali sverti kur kas mažiau negu kitos.
Dažnu atveju kava ruošiama santykiu 1:20 (viena kavos dalis ir dvidešimt vandens, arba maždaug 7,5 g kavos ir 150 ml vandens). Stipresnę kavą mėgstantys ruošia santykiu 1:14 ar net 1:12, o kai kurie mėgaujasi silpnesne, pavyzdžiui, pagaminta santykiu 1:30.
Tačiau tik jūs patys galite nuspręsti, kokio stiprumo kava jums yra tinkamiausia. Tam pakaks pasitelkti skaitmenines svarstykles – užtruksite sekundę, kol išmatuosite kavos kiekį, ir galėsite lengvai atrasti, kokiu vandens ir kavos santykiu pasigaminate skaniausią kavą.
Naudokite tinkamą vandenį
Kavai virti naudojamo vandens kokybė dažnai yra nepastebimas, tačiau svarbus kavos ruošimo aspektas. Jei naudojate kietą, nefiltruotą vandenį, kuriame yra daug mineralinių medžiagų, vanduo tinkamai „nesusijungs“ su ištirpusiomis kavos dalelėmis, dėl to kava bus nepakankamai sodri, silpno skonio.
Be to, didesnis mineralų kiekis vandenyje skatina spartesnį kalkių ir kitų nuosėdų susidarymą kavos aparate. Kadangi kalkių nuosėdos didina ir prietaiso gedimo riziką, naudojant nefiltruotą vandenį kavos aparatą gali tekti dažniau nukalkinti.
Kita vertus, stipriai filtruotas arba distiliuotas vanduo taip pat gali neigiamai paveikti kavos aparato dalis. Dėl jonų ir mineralų trūkumo vanduo „išplaus“ mineralus iš metalinių prietaiso komponentų ir ilgainiui pablogins kavos aparato veikimą. Be to, distiliuotas vanduo gali per daug ekstrahuoti kavos pupeles. Kavai ruošti tinkamiausias vanduo yra lengvai filtruotas, pavyzdžiui, iš vandens filtro ąsočio.
Virkite tinkamoje temperatūroje
Nors nauji, aukščiausios klasės kavos virimo aparatai leidžia tinkamai sureguliuoti kavos virimo temperatūrą, senesnių modelių ar pigesni kavos aparatai nepasiekia optimalios virimo temperatūros. Yra žinoma, jog norminė kavos ruošimo temperatūra yra 90–96 °C.
Jei norite įsitikinti, ar jūsų kavos virimo aparatas pakankamai įkaitina vandenį, prileiskite vandens į grafiną, į filtrą neįdėję kavos. Tuomet su termometru išmatuokite temperatūrą. Jei vandens temperatūra nesiekia 90 °C, pabandykite vandenį iš anksto užvirti virdulyje. Tačiau svarbu stebėti, kad vandens temperatūra neviršytų 96 °C, kitu atveju vanduo „sudegins“ kavą.
Jei su kavos aparatu nepavyksta pasiekti optimalios temperatūros, gali būti verta apsvarstyti galimybę įsigyti naują kavos aparatą.
Investuokite į kokybišką kavos aparatą
Kavos aparatai namuose leidžia greitai, lengvai ir bet kuriuo metu mėgautis šviežia, turtingo skonio, aromatinga kava. Be to, jie padeda sutaupyti pinigų – ne veltui vis daugiau žmonių įsigyja kavos aparatą, užuot reguliariai pirkę kavą kavinukėse.
Kita vertus, verta atminti, jog skirtingi kavos aparatai paruošia skirtingos kokybės kavą, o ir jų funkcionavimo galimybės nevienodos. Dar daugiau, pigesni ir prastesnės kokybės kavos virimo aparatai yra mažiau patvarūs, linkę greičiau sugesti. Paradoksalu, bet neretai bandymas kuo labiau sutaupyti perkant kavos aparatą suteikia priešingą rezultatą – nekokybiškas prietaisas tarnauja daug trumpiau.
Kodėl verta investuoti į gero modelio, kokybišką kavos aparatą? Pirmiausia, kokybiškas kavos aparatas gali tarnauti dešimtmečius, o tinkamai prižiūrint gedimų rizika yra minimali. Kokybiški kavos aparatai neperkaista (o tai itin svarbu kavos skoniui), efektyviai atlieka kavos malimo funkciją, išlaiko idealią kavos virimo temperatūrą. Be to, geresnių modelių kavos aparatai neretai leidžia mėgautis įvairesniais kavos gėrimais.
Rinkitės kokybišką, gero modelio kavos aparatą iš patikimų gamintojų ar prekių ženklų, kuriais pasitikite. Nors geresnių modelių kavos aparatai yra brangesni, neretai jie yra parduodami su garantija – tokiu atveju, atsiradus prietaiso gedimui, išvengsite remonto išlaidų arba lengvai įsigysite atsarginių dalių. Apibendrinant, investicija į kokybišką kavos aparatą yra racionaliausias sprendimas kavos mėgėjams ir gurmanams, siekiantiems geriausio kavos skonio.