Close Menu
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Facebook Instagram
Facebook Instagram
Žurnalas Lietuvė
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Žurnalas
Žurnalas Lietuvė
Žurnalas
Šiuo metu esate:Pradžia»Receptai»Norite skanesnės kavos? 5 būdai, kaip to pasiekti
Receptai

Norite skanesnės kavos? 5 būdai, kaip to pasiekti

ATNAUJINTA:28 balandžio, 2021Komentarų: 06 Min Skaityti
Facebook Twitter Pinterest Telegram LinkedIn Tumblr El. paštas Reddit
Dalintis
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp El. paštas

Kava yra vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje, kurio vartojimo ištakos siekia XV a., kada Arabijos pusiasalyje imta skrudinti ir virti kavos pupeles panašiai, kaip tai darome dabar. Legenda byloja, jog kavos pupelės pirmąkart atrastos Etiopijos plokščiakalnio miškuose, kai ožkų ganytojas Kaldi pastebėjo, kad ožkos, suvalgiusios uogų nuo tam tikrų medžių, tampa tokios energingos, jog neužmiega visą naktį. Kaldi apie tai pranešė vietinio vienuolyno abatui, šis pats išbandė „energizuojančių uogų“ gėrimą. Nuo to laiko žinia apie kavą sklido vis plačiau, pasiekė Arabijos pusiasalį, o iš ten kavos pupelės pradėjo kelionę po visą pasaulį.

Šiandien daug žmonių neįsivaizduoja savo ryto be aromatingo kavos puodelio. „Statista“ duomenimis, dažniausiai kava geriama dėl skoninių savybių, energizuojamojo, tonizuojamojo ir budinamojo poveikio, taip pat palepinti save. Kadangi gyvename laikais, kada kavos industrija yra viena didžiausių globalios ekonomikos žaidėjų, mus pasiekia pačių įvairiausių rūšių kava, o kavos gėrimų įvairovė leidžia patenkinti net ir išrankiausią skonį.

Jei esate kavos mėgėjas ir dažnai mėgaujatės kava savo namuose, siūlome išbandyti toliau pateiktus būdus, kaip paruošti dieviško skonio kavos puodelį.

Pirkite šviežias kavos pupeles

Kavos skonis pirmiausia priklauso nuo kavos pupelių. Jei perkate kavą prekybos centruose – neturėtumėte tikėtis, kad iš jos pagaminsite aukštos kokybės kavos gėrimą. Dauguma kavos kompanijų ant pakuočių nenurodo kavos skrudinimo datos, tad prekybos centre nusipirkta kava lentynose gali būti praleidusi ir kelis mėnesius. O kava turėtų būti suvartojama per mėnesį nuo skrudinimo datos.

Jei norite mėgautis išties aromatinga, sodraus skonio, aukštos kokybės kava – pasižvalgykite po vietines kavinukes ar parduotuves, kuriose tiekiamos šviežiai skrudintos kavos pupelės arba vietoje nedideliais kiekiais skrudinama šviežia kava. Itin kokybiškai kava gali būti skrudinama netgi Lietuvoje – čia rasite aukščiausios rūšies kavos pupelių kavai.

Tinkamai laikykite

Jei norite, kad jūsų įsigytos kavos pupelės ar sumalta kava kuo ilgiau išlaikytų šviežumą – įsitikinkite, kad jas tinkamai laikykite namuose. Geriausia kavą laikyti sandariame, vakuuminiame, stikliniame arba keraminiame inde (rinkoje galime rasti skirtų kavos pupelėms). Vertėtų vengti plastikinių, aliuminių indų.

Taip pat gali būti naudinga turėti mažesnės talpos stiklinį užsukamą indą, kuriame laikytumėte po malimo likusią nesunaudotą kavą. Kavą laikykite vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje (ypač jei naudojate permatomus indus).

Sumalkite kavos pupeles prieš kavos virimą

Malta kava greičiau praranda skonio ir aromatines savybes negu kavos pupelės. Jei turite laiko ir noro – sumalkite reikalingą kiekį kavos pupelių prieš pat virdami kavą. Tokiu būdu išgausite aukščiausios kokybės kavos skonį ir aromatą, nes, ekspertų teigimu, šviežiai sumalta kava geriausias savo savybes išlaiko 30 minučių. Kita vertus, jei nenorite kasdien malti kavos, šviežiai skrudintas pupeles sunaudokite per mėnesį, o iš jų sumaltą kavą – per dvi savaites.

Taip pat verta atkreipti dėmesį, jog per stambiai sumalę kavos pupeles išgausite silpną kavos skonį, o sumalus per smulkiai kava apkars. Vidutiniu rūpumu sumaltos pupelės kavai suteikia geriausią skonį.

Išmatuokite sau tinkamiausią kavos kiekį

Jei norite kaskart mėgautis skaniausia kava ir kavos gaminimo procesą perkelti į „aukštesnį lygį“ – nusistatykite sau tinkamiausią kavos kiekį pagal kavos svorį, o ne tūrį. Skirtingo rupumo kava skiriasi pagal tankį, todėl vienos rūšies kavos šaukštelis gali sverti kur kas mažiau negu kitos.

Dažnu atveju kava ruošiama santykiu 1:20 (viena kavos dalis ir dvidešimt vandens, arba maždaug 7,5 g kavos ir 150 ml vandens). Stipresnę kavą mėgstantys ruošia santykiu 1:14 ar net 1:12, o kai kurie mėgaujasi silpnesne, pavyzdžiui, pagaminta santykiu 1:30.

Tačiau tik jūs patys galite nuspręsti, kokio stiprumo kava jums yra tinkamiausia. Tam pakaks pasitelkti skaitmenines svarstykles – užtruksite sekundę, kol išmatuosite kavos kiekį, ir galėsite lengvai atrasti, kokiu vandens ir kavos santykiu pasigaminate skaniausią kavą.  

Naudokite tinkamą vandenį

Kavai virti naudojamo vandens kokybė dažnai yra nepastebimas, tačiau svarbus kavos ruošimo aspektas. Jei naudojate kietą, nefiltruotą vandenį, kuriame yra daug mineralinių medžiagų, vanduo tinkamai „nesusijungs“ su ištirpusiomis kavos dalelėmis, dėl to kava bus nepakankamai sodri, silpno skonio.

Be to, didesnis mineralų kiekis vandenyje skatina spartesnį kalkių ir kitų nuosėdų susidarymą kavos aparate. Kadangi kalkių nuosėdos didina ir prietaiso gedimo riziką, naudojant nefiltruotą vandenį kavos aparatą gali tekti dažniau nukalkinti.

Kita vertus, stipriai filtruotas arba distiliuotas vanduo taip pat gali neigiamai paveikti kavos aparato dalis. Dėl jonų ir mineralų trūkumo vanduo „išplaus“ mineralus iš metalinių prietaiso komponentų ir ilgainiui pablogins kavos aparato veikimą. Be to, distiliuotas vanduo gali per daug ekstrahuoti kavos pupeles. Kavai ruošti tinkamiausias vanduo yra lengvai filtruotas, pavyzdžiui, iš vandens filtro ąsočio.

Virkite tinkamoje temperatūroje

Nors nauji, aukščiausios klasės kavos virimo aparatai leidžia tinkamai sureguliuoti kavos virimo temperatūrą, senesnių modelių ar pigesni kavos aparatai nepasiekia optimalios virimo temperatūros. Yra žinoma, jog norminė kavos ruošimo temperatūra yra 90–96 °C.

Jei norite įsitikinti, ar jūsų kavos virimo aparatas pakankamai įkaitina vandenį, prileiskite vandens į grafiną, į filtrą neįdėję kavos. Tuomet su termometru išmatuokite temperatūrą. Jei vandens temperatūra nesiekia 90 °C, pabandykite vandenį iš anksto užvirti virdulyje. Tačiau svarbu stebėti, kad vandens temperatūra neviršytų 96 °C, kitu atveju vanduo „sudegins“ kavą.

Jei su kavos aparatu nepavyksta pasiekti optimalios temperatūros, gali būti verta apsvarstyti galimybę įsigyti naują kavos aparatą.

Investuokite į kokybišką kavos aparatą

Kavos aparatai namuose leidžia greitai, lengvai ir bet kuriuo metu mėgautis šviežia, turtingo skonio, aromatinga kava. Be to, jie padeda sutaupyti pinigų – ne veltui vis daugiau žmonių įsigyja kavos aparatą, užuot reguliariai pirkę kavą kavinukėse.

Kita vertus, verta atminti, jog skirtingi kavos aparatai paruošia skirtingos kokybės kavą, o ir jų funkcionavimo galimybės nevienodos. Dar daugiau, pigesni ir prastesnės kokybės kavos virimo aparatai yra mažiau patvarūs, linkę greičiau sugesti. Paradoksalu, bet neretai bandymas kuo labiau sutaupyti perkant kavos aparatą suteikia priešingą rezultatą – nekokybiškas prietaisas tarnauja daug trumpiau.

Kodėl verta investuoti į gero modelio, kokybišką kavos aparatą? Pirmiausia, kokybiškas kavos aparatas gali tarnauti dešimtmečius, o tinkamai prižiūrint gedimų rizika yra minimali. Kokybiški kavos aparatai neperkaista (o tai itin svarbu kavos skoniui), efektyviai atlieka kavos malimo funkciją, išlaiko idealią kavos virimo temperatūrą. Be to, geresnių modelių kavos aparatai neretai leidžia mėgautis įvairesniais kavos gėrimais.

Rinkitės kokybišką, gero modelio kavos aparatą iš patikimų gamintojų ar prekių ženklų, kuriais pasitikite. Nors geresnių modelių kavos aparatai yra brangesni, neretai jie yra parduodami su garantija – tokiu atveju, atsiradus prietaiso gedimui, išvengsite remonto išlaidų arba lengvai įsigysite atsarginių dalių. Apibendrinant, investicija į kokybišką kavos aparatą yra racionaliausias sprendimas kavos mėgėjams ir gurmanams, siekiantiems geriausio kavos skonio.

FacebookTweetPin
Dalintis. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Reddit WhatsApp Telegram El. paštas
Ankstesnis straipsnisAuksas – metalų karalius. Kokia jo paskirtis ir panaudojimo būdai?
Kitas straipsnis 3 garsios knygos, kurios tapo tikru iššūkiu viso pasaulio vertėjams

Susiję straipsniai

Vištiena su grietinėlės padažu ir makaronais

13 gegužės, 2025

Azijietiško stiliaus kiaulienos troškinys

7 gegužės, 2025

Bulvių salotos su lašiša

22 balandžio, 2025
Palikite komentarą Cancel Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

El. paštas

inekta@gmail.com

© 2025 Žurnalas Lietuvė. Prižiūrima Cyber-Network.eu
  • Apie mus
  • Reklama
  • Kontaktai

Įveskite aukščiau ir paspauskite Enter, kad ieškotumėte. Norėdami atšaukti, paspauskite Esc.