Lietingą vasaros dieną malonu suktis virtuvėje, maišyti lėtai tirpstantį šokoladą, laukti, kol kepinys sutvirtės, stengtis nepražiopsoti to momento, kai pyragas jau iškepęs, bet dar drėgnas, kviesti šeimyną į terasą ar mažyti balkonėlį ir skanauti… Argi įmanoma atsispirti tokiai pagundai? Kepti iš Jungtinių Amerikos Valstijų kilusį sodraus skonio, drėgną šokoladinį pyragą, mėgstamą visame pasaulyje – vienas malonumas. Tad pasiraitokime rankoves ir kibkime į darbą!
Reikės:
150 g miltų
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
0,75 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
200 g juodojo šokolado (70 proc.)
180 g sviesto
450 g cukraus
4 didelių kiaušinių
100 g lazdyno riešutų
Saldainių „Irisas“
Darbo eiga:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160°C. Kepimo popieriumi išklokite skardą, joje paskleiskite lazdyno riešutus. Kepkite juos 8 minutes.
2. Pakepintų riešutų luobeles nuimkite trindami riešutus tarp pirštų.
3-4. Sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais, taip pat pasmulkinkite šokoladą.
5-7. Į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens, puodą statykite ant ugnies, o vandeniui užvirus ant viršaus dėkite stiklinį dubenį su sviestu ir šokoladu. Labai svarbu, kad dubuo neliestų vandens. Po truputį maišykite, kol šokoladas ir sviestas ištirps.
8-9. Šokolado ir sviesto mišinį perpilkite į didesnį dubenį, supilkite cukrų ir išplakite.
10. Muškite po vieną kiaušinius. Kaskart masę gerai išplakite.
11. Miltus sumaišykite su druska ir kepimo milteliais. Per kelis kartus įsijokite juos į šokolado masę. Viską gerai išmaišykite.
12. Jei dėsite saldainių „Irisas“, juos susmulkinkite.
13. Pusę paruoštos tešlos pilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (30×20 cm dydžio).
14. Išdėliokite lazdyno riešutus ir saldainių gabaliukus. Ant viršaus pilkite likusią tešlos dalį.
15. Pyragą kepkite iki 160°C įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. Kepinį atidžiai stebėkite: pyragą svarbu ištraukti iš orkaitės nei per anksti, nei per vėlai.
16. Ar pyragas iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku: įsmeikite jį į pyrago centrą ir ištraukite. Jei ant medinio pagaliuko liko keli tvirtesni tešlos gabalėliai, kepinį drąsiai traukite iš orkaitės – jis iškepęs. Jei pagaliukas apsivėlęs skysta tešla – kepkite dar kelias minutes. Iškepusį pyragą atvėsinkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir patiekite vieną arba su vaniliniais ledais.
