Jums reikės:
stiklinės moliūgų tyrės (toliau bus paaiškinta, kaip ją pasidaryti),
2 bulvių,
4 nedidelių topinambų (bulvinių saulėgrąžų),
2 morkų,
svogūno,
3 skiltelių česnako,
stiklinės virtų avinžirnių,
druskos (arba sultinio kubelio), pipirų, aitriųjų paprikų miltelių,
žiupsnio šviežių petražolių,
žiupsnio maltų lazdyno riešutų,
gabalėlio sviesto,
tarkuoto sūrio „Džiugas“,
šlakelio grietinėlės,
apie 1–1,5 l moliūgo sulčių ir nuoviro (vietoj vandens sriubai).
Darbo eiga:
Pirmiausia moliūgo minkštimą reikia paversti gražiai ir skaniai atrodančia tyre. Dideliu šaukštu išskaptuotą moliūgą dubenyje palaikome šaltai per naktį. Susikaupusias sultis nupilame (jas naudosime sriubai) ir suverčiame moliūgo masę į puodą. Šutiname mažiau nei pusvalandį, kol sukrenta. Tada turinį supilame į sietą ir dar kartą gerai nukošiame (išsiskyrusio skystimo dalį taip pat naudosime sriubai), sutriname elektrine trintuve – turi būti vientisa tyrė.
Avinžirnius išverdame ir sutriname trintuvu kartu su petražolėmis, kad susidarytų vientisa tyrė. Jei reikia, praskiedžiame trupučiu avinžirnių nuoviro.
Sriubai virti skirtame puode su sviestu pakepiname nuvalytas ir riekelėmis supjaustytas morkas, stambiai supjaustytą svogūną ir česnakus. Užpilame moliūgo sultimis, nuoviru (arba vandeniu) ir užviriname. Įdedame sultinio kubelį (jei naudojame). Suverčiame kubeliais pjaustytas bulves ir viriname, kol šiek tiek suminkštėja.
Sudedame nuskustas ir stambiai supjaustytas bulvines saulėgrąžas (jos išverda labai greitai).
Dar šiek tiek paverdame, kol daržovės visiškai suminkštėja. Puodo turinį iškošiame. Tirščius sutriname trintuvu, sumaišome su trintais avinžirniais, pridedame moliūgų tyrės. Pilame sultinio (kuriame virė daržovės) ir atskiedžiame savo nuožiūra. Viską dar kartą užviriname. Jei reikia, pagardiname druska ir pipirais.
Patiekiame su šlakeliu grietinėlės, apibarstome maltais riešutais ir tarkuotu sūriu. Skaniausia su skrudinta balta duona. Skanaus!