
Skanūs traškūs ryžių rutuliukai gali būti patiekiami kaip pagrindinis patiekalas ir kaip puikus užkandis. Su ingredientais taip pat galite improvizuoti į valias ir gausite vis kitokį skonį.
Reikės:
200 g ryžių (naudojau basmati)
150 g aliejuje konservuoto tuno
2 virtų kiaušinių
3 šaukštų gruzdintų svogūnų (galite keisti keptais)
60 g tarkuoto fermentinio sūrio
1 kiaušinio
druskos, maltų juodųjų pipirų
Papildomai reikės:
2 kiaušinių
miltų
džiūvėsėlių (naudojau panko)
Gaminimo eiga:
Į verdantį vandenį įdėkite žiupsnelį druskos, suberkite ryžius ir išvirkite. Naudokite mažiau vandens nei įprastai, kad išvirę nebūtų tokie birūs, o šiek tiek lipnūs. Atvėsinkite.
Į dubenį sudėkite ryžius, nuvarvintą ir pasmulkintą tuną, tarkuotus virtus kiaušinius, gruzdintus arba keptus svogūnus, sūrį, išplaktą kiaušinį, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite. Formuokite norimo dydžio kukuliukus, stipriai paspausdami, kad jie būtų tvirti (naudojau kupiną šaukštą).
Imkite tris gilesnes lėkštes: į vieną suberkite miltus, antroje išplakite kiaušinius, į trečią suberkite džiūvėsėlius.
Puode įkaitinkite 1 l aliejaus.
Kukuliukus apvoliokite miltuose, tada kiaušinių plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Dėkite į įkaitintą aliejų ir apskrudinkite iš visų pusių.
Patiekite su mėgstamu padažu. Idealiai tiktų grietinėlės ir pievagrybių padažas.
Pastabos: vienu kartu kepkite po 5 kukulius ir vis su nauja kepimo partija mažinkite kaitrą, nes aliejus vis stipriau įkaista ir rutuliukai gali pradėti per stipriai skrusti. Tai neaktualu, jei turite gruzdintuvą, kuriame palaikoma stabili temperatūra. Iškeptus rutuliukus dėliokite ant popierinio virtuvinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.