Italai didžiuojasi Parmos kumpiu, britai – savo čederiu, prancūzai – šampanu, o mes – lietuviai? Esame nė kiek ne prastesni, turime daug unikalių gaminių. Vienas iš jų yra šakočiai. Biskvitas su riebalais, kurio pagrindinis ingredientas yra kiaušiniai. Būtent jie šakočiui suteikia gražią, auksinę spalvą.

Šakočiai turi turtingą istoriją, apie šio skanėsto kilmę sklando daugybė legendų, o iš kur kilęs jo receptas, nėra iki galo žinoma. Nėra ko stebėtis – kiekvienas norėtų prisiimti nuopelnus sukūręs kažką tokio unikalaus ir skanaus kaip šakotis.
Seniausi šio pyrago receptai kilę iš Viduramžių, o istorija rodo, kad jo kepimą inicijavo baltų tautos ir mūsų vakarų kaimynai. Daugelis istorinių įrašų yra susiję su Vokietija, konkrečiau Berlynu, todėl buvo ir tebėra vartojamas vokiškas pavadinimas baumkuchen.
Pavadinimas šakotis Lietuvoje vartojamas daugiau nei 30 metų ir, žinoma, kilęs nuo didelių kepinio spyglių. Nuo tada šis delikatesas visada buvo ant lietuvių stalų, lydi mus svarbiose šeimos šventėse, tokiose kaip gimtadieniai, vestuvės ar krikštynos, net ir kasdieniame gyvenime.
Kas turi įtakos šakočio skoniui?
Priklausomai nuo kepimo vietos, pastebimi šio populiaraus pyrago išvaizdos ir skonio skirtumai. Gero šakočio paslaptis – tinkamos ingredientų proporcijos. Bet tai dar ne viskas. Labai svarbu produktų kokybė. Todėl aukščiausios kokybės šakočių kepyklėlėse naudojami tik natūralūs produktai. Pagrindiniai šio kepinio ingredientai yra: kiaušiniai, miltai ir cukrus. Šakočiui kepti taip pat naudojamas tik geros kokybės sviestas. Sujungus visus elementus, tešla gerai iškyla ir yra skani. Taip paruoštas šakotis šviežias išlieka iki dviejų mėnesių.
Produktui būdingos savybės priklauso nuo specifinio gamybos būdo: jam kepti naudojamas horizontalus volelis, ant kurio sluoksniais pilama tešla. Tešlos paruošimo ir kepimo procesas yra labai sunkus ir užtrunka kelias valandas. Tešla lėtai teka žemyn, suformuodama ragelius. Dėl rankų darbo rašto kiekvienas šakotis turi savo individualų, nepakartojamą žavesį. Perpjovus šakotį matomi šviesūs ir tamsūs sluoksniai – primenantys žiedus medžio kamiene. Tai yra kokybės garantas ir užtikrina, kad šakotis patiks jums ir jūsų svečiams.
Partnerio turinys