Žuvies reikėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, tačiau kad žuvies patiekalai nustebintų ir nepabostų, svarbu ne tik tai, kokiu būdu paruošta žuvis, bet ir kas lėkštėje puikuojasi šalia jos. Ypatingų skonių suteiksiantys garnyrai gali praturtinti net ir patį paprasčiausią žuvies patiekalą.
Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad jeigu įvairiausi žuvies patiekalai pabodo – situaciją ištaisyti lengvai galima išbandant vis kitokius garnyrus, kurie suteiks žuviai įmantresnių, netgi egzotiškų skonių. Pasak jos, prie žuvies dera ne tik įvairiausiais pavidalais paruoštos bulvės, šviežių daržovių salotos ar ryžiai – žuvis gali būti derinama su pačiomis įvairiausiomis kruopomis, grilyje ar keptuvėje patroškintomis daržovėmis ir netgi vaisiais.
„Žuvis – labai subtilaus, švelnaus skonio produktas, todėl jam pabrėžti ir išryškinti gali būti naudojamos ne tik citrinos, įvairiausios žolelės, bet ir greipfrutai ar klementinai, netgi įvairiausi kaulavaisiai: slyvos ar nektarinai“, – sako maisto ekspertė ir dalijasi dar keliais garnyrais, kurie praturtins žuvies patiekalų skonį.
Kukurūzų ir pomidorų salotos su feta. Pasak V. Juodkazienės, prie pačių įvairiausių žuvies patiekalų derinamos gali būti ne tik paprastos pomidorų ar agurkų salotos, kad nebūtų nuobodu, jas galima papildyti pačiais įvairiausiais ingredientais, pavyzdžiui, konservuotais kukurūzais ar feta. Tokio tipo salotas dar galite pagardinti šviežios kalendros lapeliais ir žaliosios citrinos sultimis.
Bulvinukai. Galbūt skamba netikėtai, bet prie žuvies puikiai dera ne tik keptos, virtos bulvės ar bulvių košė, bet ir itališki bulvinukai gnocchi. Tiesa, juos gaminti galite ne tik iš bulvių, bet ir iš kitų mėgstamų daržovių – moliūgų, žiedinių kopūstų, netgi špinatų ir gardinti pačiais įvairiausiais padažais – pradedant grietinėlės ir baigiant pesto.
Buratos ir kaulavaisių salotos. Prie žuvies itin dera ne tik įvairios daržovės, bet ir vaisiai. Pavyzdžiui, nektarinai, persikai ar slyvos. Prie šių kaulavaisių tinka ne tik patys įvairiausi žalumynai: špinatai, gražgarstės, bet ir smidrai arba įvairiausi sūriai – tokie kaip burata. Tokias salotas ypač tinka pagardinti aliejumi, mėgstamais prieskoniais, pavyzdžiui, raudonėliu, ir raudonojo vyno actu.
Grilintos daržovės. Šiltuoju metų laiku dažniau norisi šviežių ir gaivių daržovių salotų, o orams vėstant puikus metas pasimėgauti grilintomis ar troškintomis daržovėmis. Orkaitėje pagrilinti galite ir pomidorus, ir cukinijas, moliūgus, netgi pankolius ar kitas mėgstamas daržoves. Kad būtų dar skaniau – prieš dedant daržoves į įkaitintą orkaitę, jas galima pamarinuoti alyvuogių aliejuje, sumaišytame su įvairiausiomis prieskoninėmis žolelėmis. Be to, taip paruoštos daržovės dar ir spalvingai atrodo lėkštėje.
Ryžiai su avokadais. Jeigu įprastai paruošti ryžiai jau spėjo atsibosti – ekspertė sako, kad juos galite prikelti naujam gyvenimui su paprasčiausiu avokadu. Tokiems ryžiams pasigaminti tereikia išvirtų ryžių, avokadų, citrinos sulčių, česnako, kalendros, kumino ir, žinoma, druskos bei pipirų. Sumaišę visus šiuos ingredientus gausite ne tik spalvotus, bet ir nepaprasto skonio ryžius, kurie ypač derės prie įvairiausios rūšies žuvies.
Maisto ekspertė dalijasi ir subtilaus skonio žuvies – juodojo paltuso – su ypatingu garnyru receptu.
Juodasis paltusas su indiškais ryžiais
Reikės:
kelių gabalėlių juodojo paltuso
aitriosios paprikos
didelės citrinos
svogūno
kelių šaukštelių lydyto (ghi) sviesto
6 puodelių basmati ryžių
kelių skiltelių česnako
šaukštelio kalendros sėklų
žiupsnelio druskos, pipirų
žiupsnelio cukraus
kelių šaukštelių garstyčių sėklų
kelių šaukštelių ciberžolės prieskonių
šlakelio aliejaus
Gaminimo eiga:
Pirmiausia pagal ant pakuotės nurodytą instrukciją išvirkite ryžius. Tuomet žuvį pagardinkite druska ir pipirais. Iki aukštos temperatūros įkaitinkite didelę keptuvę. Įpilkite šlakelį aliejaus. Sumažinkite ugnį ir iš abiejų pusių apie 2–3 minutes apkepkite žuvį ir ją atidėkite į šalį. Kitoje keptuvėje ištirpdykite sviestą – jame pakepkite susmulkintus svogūnus, česnakus, aitriąją papriką. Tuomet į keptuvę sudėkite ryžius, berkite visus prieskonius ir juos gerai išmaišykite. Ryžius pagardinkite citrinos sultimis. Paruoštus ryžius dėkite į lėkštes, ant viršaus kraukite žuvies gabalėlius ir mėgaukitės.