150 g aguonų
4 kiaušinių (atskirti trynius nuo baltymų)
200 g cukraus
100 g maltų džiūvėsių
pusės arb. š. cinamono
450 ml grietinėlės (35 proc.)
250 g cukraus
migdolų drožlių arba smulkintų riešutų papuošti
Gaminimo eiga:
Aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti per naktį. Perkošti ir kelis kartus permalti.
Elektriniu plaktuvu išplakti kiaušinių trynius kartu su 200 g cukraus iki šviesios masės. Nuolat maišant sudėti į aguonas. Tada suberti džiūvėsėlius, cinamoną ir viską gerai išmaišyti.
Išplakti kiaušinių baltymus iki putų ir atsargiai, dedant po kelis šaukštus, įmaišyti į aguonų masę.
Paruoštą masę supilti į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (naudojau 20 cm skersmens). Kepti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
Likus apie 20 min. iki pyrago kepimo pabaigos, pradėti ruošti grietinėlės kremą. Į puodą storu dugnu supilti grietinėlę ir suberti cukrų. Maišant užvirti ir ant nedidelės ugnies virti apie 15–20 min., kol masė sutirštės ir pasidarys panaši į sutirštintą pieną.
Iškepusį dar šiltą pyragą išimti iš formos, paviršių subadyti mediniu iešmeliu ir sulaistyti grietinėlės kremu. Palikti maždaug pusę grietinėlės kremo. Likusį kremą pavirti dar šiek tiek, kol jis labiau sutirštės ir pagelsvės. Tada jį vienodu sluoksniu paskleisti ant pyrago viršaus, pabarstyti riešutais ir palikti atvėsti. Tada kelioms valandoms įdėti į šaldytuvą, kad pastingtų viršutinis sluoksnis.