Tešlai reikės:
- 200 ml pieno
- 30 g šviežių mielių
- 100 g cukraus
- 400 g miltų
- druskos pagal skonį
- 1 kiaušinio
- 100 g sviesto
Įdarui reikės:
- 150 g aguonų
- 1 kiaušinio trynio
- 100 g medaus
- 20 g sviesto
Aptepti reikės:
- 1 kiaušinio baltymo
- 1 šaukšto vandens
Gaminimo eiga:
Mieles ištirpinkite trečdalyje pašildyto pieno. Į gautą tirpalą įberkite šaukštą cukraus, porą šaukštų miltų, išmaišykite (turi išeiti skysta tešla) ir palaikykite šiltai. Kai mielės suaktyvės, supilkite likusį pašildytą pieną, kurio temperatūra neturi būti aukštesnė kaip 35 °C, suberkite pusę likusio cukraus, pusę išsijotų miltų ir išmaišykite. Gautą įmaišalą rauginkite šiltoje vietoje.
Kai įmaišalas pakils, suberkite likusį cukrų, druską, supilkite išplaktą kiaušinį ir viską išmaišykite, kad ištirptų cukrus ir druska. Tada suberkite likusius miltus ir viską išmaišykite, supilkite ištirpintą sviestą ir gerai išminkykite tešlą. Tešlą pabarstykite miltais ir laikykite šiltai, kol jos tūris padidės 2–3 kartus.
Pagaminkite įdarą: aguonas nuplaukite, išbrinkinkite vandenyje, nuplikykite verdančiu vandeniu, atvėsinkite ir sumalkite. Tada lengvai išplakite kiaušinio trynį bei medų ir sukrėskite aguonas.
Iškilusią tešlą du kartus „nusodinkite“ (nuspausdami ranka) ir iškočiokite 5 mm storio paplotį. Jį patepkite ištirpintu sviestu, užtepkite įdaro, susukite vyniotinį ir įdėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Palaikykite šiltai 15–20 minučių, kad pakiltų.
Kiaušinio baltymą išplakite su vandeniu ir aptepkite paruoštą vyniotinį. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol pyragas gražiai parus.
Receptas publikuotas žurnale „Lietuvė“ (Nr. 7).
Šį ir daug kitų lietuviškų patiekalų receptų rasite knygoje „Lietuviška virtuvė. Tradicinės šventės ir valgiai“ (leidykla „Terra Publica“). Leidinys skirtas visiems, kurie domisi mūsų tautinėmis tradicijomis, jas puoselėja ir, žinoma, trokšta atskleisti dar nežinomas lietuviškos kulinarijos paslaptis. Knyga išleista lietuvių ir anglų kalbomis.