Italai tikrai žino, kaip panaudoti sudžiūvusią duoną, o geriausias to įrodymas – sriuba „ribollita“. Duona sriubos dubenėlyje sugeria šiek tiek skysčio, todėl kiekviename kąsnyje užkabinama visko po truputį: nuo aromatingos sriubos iki išsilydžiusio sūrio ir traškios kvietinės raugo duonos.
Reikės:
6 riekių kvietinės raugo duonos
400 ml skardinės luptų pomidorų savo sultyse
400 ml skardinės virtų baltųjų arba sviestinių pupelių
2 vid. dydžio morkų
1 svogūno
⅓ poro
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
saujos šviežių petražolių
1 l daržovių arba vištienos sultinio
2 šaukštelių saldžiosios paprikos
po ½ šaukštelio rūkytos paprikos ir aitriosios paprikos
1 šaukštelio džiovintų žolelių
žiupsnelio druskos ir pipirų
gabalėlio parmezano arba kitokio kietojo sūrio
Gaminimo eiga:
Puode su aliejumi kepkite smulkintus svogūnus, porą bei morkas. Šioms suminkštėjus sudėkite konservuotus pomidorus. Mentele pomidorus sutraiškykite ir pakepkite. Įmaišykite pupeles, prieskonius, žoleles, supilkite sultinį. Išmaišykite. Uždenkite ir kaitinkite 20 min.
Kol sriuba verda, stambiais gabalais suplėšykite kvietinę raugo duoną, apšlakstykite aliejumi ir lengvai apskrudinkite. Sriubą pasūdykite, įmaišykite pipirų, smulkintų šviežių petražolių. Patiekdami dubenėliuose ant sriubos dėkite apskrudusią duoną, apibarstykite parmezanu, apšlakstykite šaukštu alyvuogių aliejaus.
Julijos Steponavičiūtės receptas ir nuotraukos